Agenda

januari 2019

madiwodovrzazo
 

Pieter-Jan Belder & Siebe Henstra

Klassieke muziek

DE MYSTERIEUZE GASPARD LE ROUX

Was Gaspard Le Roux het pseudoniem waarachter zich een componerende edelman verschool? Misschien Lodewijk XIV zelf, zoals sommigen beweren? We weten helemaal niets over deze mysterieuze componist, terwijl zijn poëtische klavecimbelmuziek volstrekt uniek van toon is. Het Nederlandse klavecinistenduo Belder en Henstra koos een aantal van Le Roux’ suites voor een of twee klavecimbels.
De locatie van het concert is de Spiegelzaal van Slot Zeist.


oudemuziek.nl/sollazzo


 

Bestel Tickets

Niemand wacht op je

Toneel

‘Het gaat niet om de criticus die aan de zijlijn staat te roepen. Het gaat om degene in de arena, die werkelijk iets doet en fouten durft te maken in een poging iets te bereiken.’ naar Theodore Roosevelt
Over een ding zijn we het eens: verandering is nodig. Maar waar beginnen we? Hoe zet je jouw mening om in daden? En bij wie ligt de verantwoordelijkheid eigenlijk; bij de burger of bij de politiek? 
In Niemand wacht op je kruipt José Kuijpers in de huid van drie vrouwen. Vrouwen die niet langer wachten, maar doen. Op zoek naar nieuwe (politieke) inspiratie.

Locatie: Gemeentehuis Zeist, Het Rond 1.

Bestel Tickets

Azië in één avond

Theatercollege

De komende decennia zal geen werelddeel zozeer ons denken en doen bepalen als Azië. De geschiedenis laat regelmatig zien dat wie de handel bepaalt ook het denken bepaalt. In de afgelopen jaren paste het Oosten zich nog aan het Westen aan, maar geleidelijk begint het tij te keren. Internationale producten worden steeds meer op de middenklasse van China en India afgestemd. En het is de vraag hoeveel landen in de toekomst nog onder de indruk zijn van wat het Westen onder recht en democratie verstaat. (Nooit was een land zo rijk en tegelijk zo ondemocratisch als het huidige Singapore.) Laat u op deze avond bijpraten over de politiek, cultuur en economie van Azië, en alle ontwikkelingen die ons werelddeel niet onberoerd zullen laten.

Over Evert Jan Ouweneel:
Evert Jan Ouweneel is Chief of Vision van World Vision Australia, de grootste NGO van Australiëmet een jaarlijks budget van 400 miljoen dollar. Tegelijk is hij Senior Advisor voor Boards en Executives van de overige ondswervingskantoren van World Vision. Daarnaast verzorgt hij al vele jaren lezingen en seminars over grote maatschappelijke ontwikkelingen in heden en verleden.
Voor meer informatie zie www.evertjanouweneel.nl.


 
 

Bestel Tickets

Theater Rotterdam

Toneel

Theater Rotterdam brengt drie theatericonen samen. Regisseur Johan Simons zet topacteurs Hans Croiset en Elsie de Brauw tegenover elkaar in de eerste Nederlandse bewerking van Heisenberg. Een knetterend liefdesspel van gerenommeerd toneelschrijver Simon Stephens, dat eerder al met groot succes in New York, Londen en Duitsland werd opgevoerd.

Midden op een hectisch, overvol station, ziet Georgie Alex en ze kust hem in zijn hals. Dit indringende moment dwingt de twee vreemden ertoe zichzelf op het spel te zetten. Eigenlijk zijn ze niet op zoek naar iets en zeker niet naar iemand. Toch gaan ze tot hun eigen verrassing een ontdekkingsreis aan naar elkaar, naar zichzelf en naar wat het leven hen nog te bieden heeft. Ze proberen een manier te vinden om te leven met de obstakels die de weg naar vrijheid en geluk blokkeren.

De Britse toneelschrijver Simon Stephens schreef een stuk zoals hij nooit eerder deed. Het onzekerheidsprincipe van Heisenberg koesterend, experimenteert hij vrijuit met Georgie en Alex. Hij creëert een humoristisch, muzikaal en energiek universum, een wereld vol levenskracht die loskomt als je het onvoorspelbare omhelst. Kan een liefdesrelatie op latere leeftijd onderzocht worden via een wetenschappelijk principe?

De Nederlandse bewerking van Heisenberg brengt Hans Croiset, Elsie de Brauw en Johan Simons voor het eerst samen. Hiermee komt een lang gekoesterde wens van de drie theatericonen uit. De scherpzinnige vertaling van Ariane Schluter voedt de chemische reactie tussen Croiset en De Brauw.
 
"Heisenberg heeft de wetenschap totaal opgeschud, omdat hij ontdekte dat de waarheid niet bestaat en dat het altijd gaat vanuit welke hoek je ergens naar kijkt. Dat is met Georgie en Alex ook zo, de voorstelling gaat over perspectieven op het leven."
– Elsie de Brauw

Bekijk deze video voor een blik achter de schermen en een gesprek met de makers!

Podcast Heisenberg
Theoretisch natuurkundige Robbert Dijkgraaf sprak met regisseur Johan Simons en acteurs Hans Croiset en Elsie de Brauw over het onzekerheidsprincipe van Heisenberg. Journalist en gespeksleider Lex Bohlmeijer maakte een podcast van de bijzondere bijeenkomst. Een interessant gesprek over wetenschap en kunst, over perspectief en de ultieme waarheid.
Beluister de podcast op Soundcloud >

Bekijk hier het programmaboekje >


Trouw, 14 januari 2019
★★★
“Heisenberg is een mooi geschreven stuk, door Ariane Schluter in opvallend lekker bekkend Nederlands vertaald bovendien.”
“Elsie de Brauw is meesterlijk”
Lees hier het artikel >

Volkskrant, 15 januari 2019
★★★
“Uitstekende spelers”
“De Brauw fladdert tamelijk geniaal over het podium”
“Croisets bijna-lethargie verandert gaandeweg in een warm mededogen en opbloeiende levenslust”
“Knap is hoe vooral De Brauw een soort lichtheid inbrengt en Croiset een nuchtere relativering, waardoor om sommige situaties te lachen valt.”
Lees hier het artikel >

Leidsch Dagblad, 14 januari 2019
“Hans Croiset en Elsie de Brauw fenomenaal”
“Een genot om naar te kijken, dit is acteren tot in de perfectie”
Lees hier het artikel >

Tip van Anne-Rose, 15 januari 2019
Heisenberg: waarom? Daarom!
“Een krachttoer van anderhalf uur”
“De mentale en fysieke worsteling tussen Hans Croiset en Elsie de Brauw is fascinerend. Dat komt vooral doordat deze acteurs hun vak tot in elke vezel beheersen.”
“Ik heb ongetwijfeld een avond beleefd met meesterlijk acteren in de hoofdrol. Chapeau!”

Lees hier de publieksreacties van Heisenberg >

Portemonneeloze pauze
Bij deze voorstelling en prijs zit een pauzedrankje, hapje en bewaakte garderobe inbegrepen. Als er geen pauze is ontvangt u na de voorstelling een drankje en hapje.
 

Bestel Tickets

Het Zwanenmeer

Dans

UITVERKOCHT

Ballet van de Staatsopera van Tatarstan
Het Zwanenmeer / Pjotr Iljitsj Tsjaikovski

Bestaat er een ballet dat meer tot de verbeelding spreekt dan ‘Het Zwanenmeer’ uit 1894? Waarschijnlijk niet. Marius Petipa en zijn assistent Lev Ivanov waren eind negentiende eeuw dan ook in topvorm toen zij de choreografie maakten op de schitterende muziek van Tsjaikovski. Het wordt wereldwijd gezien als het betoverende hoogtepunt van het klassiek-romantisch ballet en is nog steeds een van de meest uitgevoerde stukken ter wereld. Het Ballet van de Staatsopera van Tatarstan, een van de topgezelschappen van Rusland en expert op het gebied van grote klassieke balletten, brengt een vernieuwde uitvoering van de klassieker.
‘Het Zwanenmeer’ vertelt het liefdes­verhaal van prins Siegfried en Odette, een beeldschone prinses die door een tovenaar is ontvoerd en veranderd is in een zwanenkoningin. Alleen Siegried kan de betovering verbreken, maar natuurlijk probeert de tovenaar dat te verhinderen. Het is de opmaat tot een heerlijk romantisch verhaal en een schitterende avond danstheater.

www.balletklassiekers.nl

Portemonneeloze pauze
Bij deze voorstelling en prijs zit een pauzedrankje, hapje en bewaakte garderobe inbegrepen. Als er geen pauze is ontvangt u na de voorstelling een drankje en hapje.

 

Bestel Tickets

Busch Trio

Klassieke muziek

Werken van Schubert, Beethoven en Dvorak
Een Nederlandse violist van topniveau en twee Israëlische broers, cellist en pianist die in Londen
wonen. We hebben het over het Busch Trio. De recensente van de Volkskrant kwam in 2016 woorden tekort: “verschrikkelijk goed”, “klanktovenaars”. Ze had geluisterd naar de eerste cd van het trio met werken van Dvorak. Laat bij het concert in Het Slot nu net het Dumky trio op het programma staan! Het Busch Trio is genoemd naar de legendarische Duitse violist Adolf Busch.
Zijn viool was een Guadagnini uit 1783. Daar speelt nu Mathieu van Bellen op.

Mathieu van Bellen - viool; Ori Epstein - cello;
Omri Epstein - piano

Locatie: Slot Zeist

Bestel Tickets

   

Deze website gebruikt cookies om de gebruikerservaring te kunnen verbeteren. Door gebruik te maken van deze website gaat u hiermee akkoord.