Familiebedrijf Figi


Gastvrij sinds 1850

De basis voor het huidige FIGI werd in 1850 gelegd met de opening van een banketbakkerij door de hernhutter Ludwig Wunsche. In 1902 nam George Figi deze banketbakkerij over en breidde hem uit met een winkel en theehuis met de naam FIGI. In 1909 verhuisde het bedrijf naar Het Rond. In 1917 kwam FIGI in handen van de familie Ruijs. Theo Ruijs sr. voegde in 1925 een hotel en concertzaal aan het concern toe. Al zijn broers en zussen vonden een plek in het familiebedrijf. De eerste generatie Ruijs legde de fundamenten van het moderne FIGI.

Theater sinds 1925

In 1925 vond de feestelijke opening plaats van de concertzaal en sindsdien hebben vele artiesten en theatergezelschappen in FIGI op de planken gestaan. Een traditie uit die tijd is het signeren van Figi’s handtekeningenboek door de acteurs en musici. In de loop der jaren deden nagenoeg alle Nederlandse toneelgezelschappen het Theater Figi in hun tournee aan en veel bekende artiesten hebben het boek dan ook getekend.

Designhotel in 1994

Na jarenlange opeenvolgende verbouwingen en uitbreidingen van het gebouwencomplex concludeerde de tweede generatie Ruijs dat het oude FIGI niet meer voldeed. In 1992 werd het oude FIGI gesloopt. Eind 1994 was het nieuwe hotel-theater gerealiseerd: een gebouwencomplex met een karakteristieke interieurstyling op basis van het in Parijs gevestigde vermaarde ontwerpersduo Ravage, tot in detail consequent doorgevoerd door binnenhuisarchitect Corrie Ruijs en vormgever Jan Ruijs.


Derde generatie Ruijs 

In 2016 kwam met Victoria Ruijs als directeur de derde generatie aan het roer in FIGI. Vernieuwing is het codewoord. In 2017 werden de eventzalen vernieuwd en een compleet nieuw Grand Café geopend. In 2018 werd de Filmtheaterfoyer geopend. In 2019 werden alle 97 kamers gerenoveerd en werd de kleine zaal (Willem Pijperzaal) omgetoverd tot een vlakke vloerzaal. In 2020 hebben deze en de Anne de Vrieszaal een compleet nieuwe uitstraling gekregen.  

Raad van Commissarissen

De Raad van Commissarissen van FIGI Groep BV houdt toezicht op de directie van de vennootschap en de algemene gang van zaken bij FIGI Groep BV en de daarmee verbonden onderneming. Daarnaast adviseert de Raad het bestuur. 

De Raad van Commissarissen bestaat uit:

  • Frie van Os, voorzitter
  • Jan de Mooij, commissaris
  • Jos Ruijs, commissaris

Stichting Ruijs Archief

Stichting Ruijs Archief is opgericht op 29 april 1985 met als doel het bijeenhouden en bijeenbrengen van het cultureel erfgoed, vervat in het familiearchief en de bedrijfsarchieven van de familie Ruijs. De bedrijfsarchieven betreffen de archieven van FIGI en haar dochterondernemingen en het bedrijfsarchief van Ruys’ Meubileerinrichting / Ruys Interieurs.

Zie hier voor meer informatie over onze geschiedenis en archieven.  

Stichting Ruijs Archief

Deze website gebruikt cookies om de gebruikerservaring te kunnen verbeteren. Door gebruik te maken van deze website gaat u hiermee akkoord.