Toneelgroep Jan Vos i.s.m. het Noord Nederlands Toneel

GAS

Bestel Tickets

Toneelgroep Jan Vos i.s.m. het Noord Nederlands Toneel

  • za 5 okt 2019
  • 19:15
  • Toneel
  • € 27,50
Aanvangstijd voorstelling 19:15 uur
Deze voorstelling bestaat uit drie delen van elk één uur. De voorstelling duurt dus 3 uur, exclusief 2 pauzes.

Officiële Juryselectie 2019 van het Nederlands Theater Festival
Donderdag 27 juni maakte het Nederlands Theater Festival bekend welke twaalf voorstellingen deel uitmaken van de Officiële Juryselectie 2019 van het Nederlands Theater Festival. GAS van Toneelgroep Jan Vos i.s.m. het Noord Nederlands Toneel is één van die voorstellingen. Het is de tweede keer dat een voorstelling van Toneelgroep Jan Vos wordt uitgeroepen tot een van de beste van het seizoen; in 2015 werd Mansholt geselecteerd.
Lees meer >

Levens en liefdes boven de gasbel
Afgelopen najaar deed Toneelgroep Jan Vos het Groningse gaswinningsgebied op haar grondvesten trillen met de locatievoorstelling GAS. ‘Groots theater over nationale tragedie’, kopte NRC Handelsblad boven een vijfsterrenrecensie, terwijl  Trouw en de Volkskrant hun lezers dringend adviseerden om naar Groningen af te reizen om dit te gaan zien. Dat hoeft dus niet meer, want de tintelende familiekroniek komt nu naar ons theater.

De ontdekking, de hoogtijdagen en de ondergang van het grootste gasveld van Europa vormt de achtergrond van het woelige leven van drie generaties van de Groningse familie Boelens. De ijzersterke tekst verweeft op humorvolle en inventieve wijze de maatschappelijke catastrofe met een indringend familiedrama. Herkenbaar voor iedereen, ook als je niet op een gasbel leeft. Voeg bij dit alles het in alle kranten bejubelde acteerwerk en je weet: GAS is een voorstelling die nog lang in het hoofd nadreunt.

Epicentrum van de vertelling is Hotel Boelens in Hoogezand-Sappemeer. In de jaren zestig – als de gasbel net is ontdekt – denkt hoteleigenaar Andries een graantje mee te kunnen pikken van de aangekondigde rijkdom. Maar de hotelgasten van de NAM blijken meer geïnteresseerd in zijn dochters Bette en Aukje dan in zijn plannen. Als de jongste ongewenst zwanger raakt van een NAM-ingenieur, raken de levens van de gasmannen en de hoteldochters onlosmakelijk met elkaar verbonden.

tekst: Tjeerd Bischoff | regie: Jeroen van den Berg | toneelbeeld: Ellen Klever | muziek: Jaap van Keulen | spel: Maarten Wansink, Trudi Klever, Helmert Woudenberg, Stefanie van Leersum, Reinout Bussemaker, Dimme Treurniet, Anna Raadsveld, Tjeerd Bischoff

De pers over GAS:
NRC Handelsblad*****: ‘Geestig en slim verweeft GAS de politieke catastrofe van de Groningse gaswinning met een indringend familiedrama.’
de Volkskrant: ‘De euforie en de welvaart, de angst en het verdriet: van het drama van de gaswinning is een Groningse Heimat gemaakt.’
Trouw****: ‘Regelmatig spat de herkenning in klaterende lachsalvo's van de tribune.’
Theaterkrant*****: ‘Gas is een schokkend meesterwerk (…) In het licht van de enorme energietransitie die ons te wachten staat zou iedereen deze voorstelling moeten zien.’
Dagblad van het Noorden****: ‘Drie uur smakelijk genieten.’
De Groene Amsterdammer: ‘Niet vaak biedt toneel zoveel inzicht, nuance en saamhorigheid.’

Over Toneelgroep Jan Vos
Na Mansholt en Koning van het Grasland bouwt Toneelgroep Jan Vos met GAS verder aan reeks aansprekende, actuele voorstellingen. Rode draad zijn politieke keuzes uit het verleden, waar nu de wrange vruchten van worden geplukt. Na boterbergen, melkplassen en het verdwijnen van biodiversiteit, draait het in GAS om scheuren in gevels, slepende procedures en onverkoopbare panden.         


 

Tijden & Tickets

za 5 oktober
19:15

Kijk ook eens naar

Toneelgroep Maastricht

The Great Gatsby

De Vloer Op

Peter de Baan e.a.

Deze website gebruikt cookies om de gebruikerservaring te kunnen verbeteren. Door gebruik te maken van deze website gaat u hiermee akkoord.