Caligula / Albert Camus

Theater Utrecht

Bestel Tickets

Caligula / Albert Camus

  • vr 15 feb 2019
  • 20:15
  • Toneel
  • € 27,50
Regisseur Thibaud Delpeut van Theater Utrecht brengt zijn veelgeprezen interpretatie van de legendarische toneelklassieker Caligula van Albert Camus nu naar de grote zaal van de schouwburgen. De voorstelling is vier jaar geleden voor de vlakkevloertheaters gemaakt maar Delpeut wil het stuk graag delen met een groter publiek. “De mensen sterven en zijn niet gelukkig.” Tot dit verpletterende inzicht komt de jonge, onervaren keizer Caligula na de dood van Drusilla, zijn zus én minnares. Er ontsteekt een storm in zijn hoofd. Getergd door gevoelens van rouw en een vurig verlangen naar het leven onderwerpt Caligula zijn onderdanen aan een genadeloos en gruwelijk experiment: leven in het licht van de dood.

De titelrol wordt opnieuw vertolkt door acteur Vincent van der Valk, die voor zijn sterfscène in Caligula de Gouden Gifbeker ontving tijdens het Nederlands Theater Festival 2014. Naast hem spelen Bram Gerrits, Martijn Nieuwerf (die voor zijn rol van Cherea in Caligula onderscheiden werd met de Arlecchino 2014) en twee nieuwe acteurs: de gevierde actrice Sylvia Poorta en het jonge talent Abdulaal Hussein, die beiden voor het eerst gaan samenwerken met Delpeut.

Caligula – het verhaal
De liefde heeft de Romeinse heerser Caligula (Vincent van der Valk) afgezworen, maar hij weigert zich neer te leggen bij de zinloosheid van het bestaan. Koortsachtig zoekt hij naar een reden om te leven in een wereld zonder betekenis. De mens is pas echt vrij met de dood voor ogen, dat weet Caligula zeker. Hij organiseert een steeds grimmiger wordend regime van willekeurige terreur. Terwijl de adel het onder leiding van zijn grootste tegenstrever Cherea (Martijn Nieuwerf) na drie jaar wel genoeg vindt en een samenzwering tegen hem op touw zet, vervreemdt Caligula zich één voor één van zijn laatste medestanders: zijn minnares Caesonia (Sylvia Poorta), de jonge dichter Scipio (Abdulaal Hussein) en zijn loyale dienaar Helicon (Bram Gerrits). In de ogen van zijn onderdanen wordt hij steeds waanzinniger. Maar ís Caligula wel waanzinnig? Of is hij alleen maar angstaanjagend eerlijk? In de regie van Thibaud Delpeut draait Caligula de camera’s om en richt ze op de mensen die hem bekijken. Als een chirurg, met videocamera’s als instrumenten, verricht hij zijn ‘sectie op de ziel’.

de Volkskrant, 14 april 2014
★★★★
“Fascinerende, ijzingwekkende voorstelling.”
“Vincent van der Valk speelt een koortsachtige Caligula naar wie je toch wilt luisteren.”
“Delpeut maakt een fascinerende, ijzingwekkende voorstelling.”
“Over de hele linie wordt er goed geacteerd, Vincent van der Valk speelt Caligula erg sterk.”

Het Parool, 11 april 2014
★★★★
“Diepe empathie voor Delpeuts ‘krankzinnige’ Caligula”
“Caligula is een prachtige rol van Vincent van der Valk, - die tenger en nadenkend, aandoenlijk en intens- de keizer laat zien.”
“Delpeut weet diepe empathie in personages op te roepen” Simon van den Berg

Haarlems Dagblad, 12 april 2014
★★★★
“IJzingwekkend en aangrijpend theater”(kop)
“Het is een voostelling die tot het bot gaat”
“Vincent van der Valk speelt de moeilijke rol fenomenaal: heftig, vilein, vol zelfspot” Margriet Prinssen –

Trouw, 14 april 2014
★★★★
“Een woeste videocollage van onze westerse cultuur”
“Acteur Vincent van der Valk maakt er een  hardvochtige maar ook deerniswekkende man van die enorm lijdtonder zijn grimmige daden. Zo wordt Caligula op een zekere manier toch sympathiek” Sara van der Kooi 

Telegraaf, 14 april 2014
★★★★
“Het intrigerende monster Caligula”
“Wat de dood van een geliefde met je kan doen en hoe verdriet je tot waanzin kan drijven, laat Vincent van der Valk goed zien in de rol van Caligula”
“Op intrigerende wijze snijdt Caligula waarden als vrijheid, liefde, schoonheid en waarheid aan flarden.” Maaike Staffhorst

Theaterkrant, 10 april 2014
★★★★
“Duel tussen kunst en gezond verstand”
“Het stuk toont zich in zijn kale radeloosheid. Dat levert een urgente en belangrijke toneelavond op.”
“Keelsnoerend sterk gespeeld” Loek Zonneveld 

 
Portemonneeloze pauze
Bij deze voorstelling en prijs zit een pauzedrankje, hapje en bewaakte garderobe inbegrepen. Als er geen pauze is ontvangt u na de voorstelling een drankje en hapje.
 

Tijden & Tickets

Kijk ook eens naar

Casablanca

Matzer Theaterproducties

Turks Fruit

Hommage aan liefdesverhaal zonder weerga

Oorlogsgeheimen (9+)

Naar het bekroonde boek van Jacques Vriens

Deze website gebruikt cookies om de gebruikerservaring te kunnen verbeteren. Door gebruik te maken van deze website gaat u hiermee akkoord.