De Krijtkring (10+)

De Toneelmakerij

Bestel Tickets

De Krijtkring (10+)

  • zo 21 okt 2018
  • 16:00
  • Toneel
  • € 19,00

De Krijtkring Familievoorstelling met de adem van een popconcert

Spanning, humor en ontroering wisselen elkaar in razend tempo af in Bertolt Brecht’s meesterwerk De Kaukasische Krijtkring. Een meeslepende muzikale rollercoaster over een levensgroot dilemma.
Met vijftien nieuwe nummers van Frédérique Spigt. 

De Krijtkring is een meeslepende muziektheatervoorstelling voor jong én oud, een bewerking van Bertolt Brechts Kaukasische Krijtkring. Regisseur van het stuk Liesbeth Coltof neemt met het stuk na 29 jaar afscheid van haar gezelschap de Toneelmakerij. Op 6 oktober jongstleden ontving zij uit handen van oud-minister Hedy d’Ancona de VSCD oeuvreprijs. Met de prijs wordt de ‘grande dame van het jeugdtheater’ door de Vereniging van Schouwburg en Concertdirecties (VSCD) geëerd voor haar waardevolle en blijvende bijdrage aan de podiumkunsten. Eerder werd de prijs aan Hans van Manen, Youp van ‘t Hek en Joop van den Ende uitgereikt.

Het VSCD bestuur over Liesbeth Coltof
"Liesbeth Coltof mag met recht de grande dame van het Nederlandse jeugd- en jongerentheater worden genoemd. (...) Keer op keer weet zij met liefde, enthousiasme en vakmanschap haar voorstellingen vorm te geven en ruimte te laten aan jong talent om zich te ontwikkelen. Veel bekende acteurs en regisseurs zijn bij haar gestart. Coltof heeft er mede voor gezorgd dat het jeugdtheater in Nederland verder groeide en ook internationaal zorgde ze ervoor dat Nederland voorop liep in lef, aanpak, originaliteit en actualiteit."

Revolutie! De gouverneursvrouw gaat er als een haas vandoor. Ze vergeet alleen één ding: haar kind. Het kleine meisje blijft bang en alleen achter. Zou jij voor haar zorgen als je haar vond? Ook als je weet dat de soldaten opdracht hebben haar te doden? Of loop je liever snel voorbij? Want dat wil het keukenmeisje Groesje doen. Tot ze, diep van binnen, een stem hoort: “Hoe kan ik ooit nog van iemand houden, als ik nu dit kind niet help?”

Samen met negen spelers en musici blaast Liesbeth Coltof deze klassieke toneeltekst nieuw leven in. Warmbloedig muziektheater over zorg en verwaarlozing, over recht en onrecht, over delen en pakken wat je pakken kan. Met in het middelpunt een onschuldig kind en een keukenmeisje dat langzaam een moeder wordt.

Muziektheater met de adem van een popconcert met Frédérique Spigt
In De Krijtkring heeft Frédérique Spigt - die voor de voorstelling 15 nieuwe nummers schreef - de rol van zanger en verteller. Zij loodst het publiek door een spannend verhaal waarin een oorlog ervoor zorgt dat een keukenmeid zich ontfermt over het kind van de gouverneur.
 
Column Volkskrant
Chef kunst van de Volkskrant, Herien Wensink, wijdde afgelopen donderdag 20 september een collumn aan het jeugdtheater. Zij schreef o.m.:
“Liesbeth Coltof, zegt die naam u iets? Zij was bijna dertig jaar artistiek leider van het belangrijke jeugdgezelschap Toneelmakerij, en een van de eersten in Nederland die beseften dat kindertoneel niet betuttelend hoeft te zijn. Coltof werd in 2016 onderscheiden met de belangrijke Duitse toneelprijs Der Faust. De enige andere twee Nederlanders die die prijs ooit kregen, zijn Johan Simons en Eva-Maria Westbroek. Ik bedoel maar.”
Lees hier de hele column>

Portret van Liesbeth Colthof
Omdat regisseur Liesbeth Coltof een van de genomineerden in voor de Amsterdam Prijs voor de Kunst, heeft AT5 een portret van haar gemaakt. Jaarlijks kent het Amsterdamse fonds voor de kunst de Amsterdamprijs voor de Kunst toe aan drie kunstenaars of instellingen die een bijzondere en stimulerende bijdrage leveren aan kunst in de hoofdstad. In de categorie 'bewezen kwaliteit', waarin Liesbeth is genomineerd, zijn ook grafisch ontwerpstudio Experimental Jetset en stichting Thami Mnyele genomineerd. Op 15 oktober aanstaande worden de winnaars bekend gemaakt.
Bekijk hier het portret van Liesbeth Colthof op AT5>
 
tekst: Bertolt Brecht | bewerking: Roel Adam en Liesbeth Coltof | regie: Liesbeth Coltof | spel: Roel Adam, Peter van Heeringen, Rop Verheijen, Milan Sekeris en Carmen van Mulier | muziek: Frédérique Spigt en band | dramaturgie: Paulien Geerlings | vormgeving: Guus van Geffen | kostuums: Carly Everaert

Bekijk hier het programmaboekje>


Pers jubelt over De Krijtkring:

Telegraaf **** “Coltof laat Brecht weer sprankelen.” (Esther Kleuver)

Trouw **** “Afwisselend bloedserieus, tragikomisch en ronduit hilarisch.” (Anita Twaalfhoven)
 
NRC Handelsblad **** “Ademloos blijf je het slingerende pad volgen, dat De krijtkring voor je uitstippelt.” (Elisabeth Oosterling)

Parool “Wervelend, grillig, gevaarlijk, overweldigend, net als de oorlog.” (Sander Janssens)

Kidsweek **** “Van zachte en gevoelige popsong tot een keiharde en supergrappige rap” (Jacqueline Ancona)

Noordhollands Dagblad “De liedjes van Spigt vormen de harteklop van de voorstelling.” (Sonja de Jong)
 
Scènes **** “De Krijtkring is een daverend afscheid van een groots regisseur.” (Jos Schuring)
 
Musical Nieuws “Een overrompelend stuk” (Elise Kant)

 

Tijden & Tickets

Kijk ook eens naar

Kruistocht in Spijkerbroek (7+)

Nationaal Jeugd Musical Theater

Introdans

Gekkigheid (6+)

Casablanca

Matzer Theaterproducties

Deze website gebruikt cookies om de gebruikerservaring te kunnen verbeteren. Door gebruik te maken van deze website gaat u hiermee akkoord.