Victoria Blogt: Dag van de Directeur 2019

Gisteravond las ik een interessant artikel (gebaseerd op een afstudeerscriptie) van Hospitality Management over het aantal vrouwen in managementposities in de hotelbranche. Slechts 5 procent van het totale aantal CEO’s is een vrouw. Bizar! Vooral als we zien dat vrouwen wereldwijd ongeveer 60 tot 79 procent van het totale aantal werknemers in de hotellerie vertegenwoordigt. Het onderzoek zegt hierover het volgende: ‘’De banen die zij in deze industrie bezetten zijn echter vaak de wat meer operationele functies, zoals housekeeping, HR en salesposities. Hoe hoger we op de corporate ladder klimmen, hoe minder vrouwen we tegenkomen.’’ Alsof je van een salespositie niet kan doorgroeien naar een managementpositie? Of zijn al die mannen dan begonnen in het MT (Management Team)?

Het is jammer om te lezen dat dit percentage zo laag is. En dat is niet omdat ik een vrouw ben, een man zou het net zo jammer moeten vinden. Als werkgever wil ik dat de hele generatie twintigers in ons hotel het management als rolmodel ziet. Een functie die je met hard werken kan bereiken of je nu vrouw, man, x, niet-westers of whatever bent.

Het artikel geeft ook een aantal mannelijke managers het woord. “De ondervraagde managers gaven aan dat vrouwen een gebrek hebben aan zelfvertrouwen, assertiviteit en vaak een laag zelfbeeld hebben.” Het omgekeerde zie ik in mijn omgeving. Vrouwen om mij heen, in het hotel en daarbuiten, zijn vol zelfvertrouwen, assertief en hebben een realistisch zelfbeeld. Wat ook weer tegen ons gebruikt wordt, wat het FD laatst in een artikel blootlegde: “mannelijke” eigenschappen worden bij vrouwen vaak niet gewaardeerd. “Hij is dominant, daadkrachtig en competent.” Zij is dominant, het ontbreekt haar aan sociale vaardigheden”. Oh, wat krijg ik dat vaak naar mijn hoofd geslingerd.

De ondervraagde managers noemen de hotellerie een ‘’harde’’ industrie [oh?], die minder geschikt is voor vrouwen [behalve dan om het vloerwerk te doen ofzo?]. […] Wij vrouwen (want ook gewoon mens) bezitten exact dezelfde kwaliteiten als mannen om een hotel tot een succes te maken!

Victoria Ruijs - directeur Figi

Deze website gebruikt cookies om de gebruikerservaring te kunnen verbeteren. Door gebruik te maken van deze website gaat u hiermee akkoord.