Van Gogh In Japan - Arts In Cinema

vr 10 juli 16:00 | zo 12 juli 13:00

Van Gogh In Japan - Arts In Cinema

Deze voorstellingen stonden gepland op vr 10 april & zo 12 april maar zijn verplaatst naar vr 10 juli 16:00 | zo 12 juli 13:00.

"Ik benijd de Japanners", schreef Van Gogh aan zijn broer Theo. In de tentoonstelling waarop deze film is gebaseerd - Van Gogh & Japan in het Van Gogh Museum in Amsterdam - is te zien waarom. Ondanks dat Van Gogh Japan nooit heeft bezocht, is dit het land met de grootste invloed op hem en zijn kunst.

Van Gogh is niet te begrijpen zonder begrip van hoe de Japanse kunst in Parijs arriveerde in het midden van de 19e eeuw en de invloed die het had op kunstenaars als Monet, Degas en bovenal Van Gogh. Door de nieuwe galerijen van Japanse kunst te bezoeken creëerde Van Gogh zijn eigen beeld van Japan. Door diepgaand onderzoek, prentenverzameling en gedetailleerde discussies met andere kunstenaars gaf de Japanse kunst het werk van Van Gogh een nieuwe en spannende richting.

Nadat hij Parijs achter zich liet voor het zuiden van Frankrijk - waarvan hij dacht dat het zo dichtbij Japan als mogelijk was - de productieve, maar problematische jaren die volgden moeten allemaal gezien worden in de context van het naar zijn hand zetten van de Japanse invloeden en zichzelf definiëren als een moderne kunstenaar met duidelijke Aziatische voorlopers.

In dit onbekende verhaal van Van Goghs kunst zien we hoe belangrijk zijn fascinatie met Japan was. De film reist niet alleen naar Frankrijk en Nederland, maar ook naar Japan om het opmerkelijk erfgoed te ontdekken waardoor Van Gogh zo is beïnvloed en wat hem de kunstenaar heeft gemaakt die wij nu kennen.

Speelduur: 85 minuten

Arts in Cinema is een serie spraakmakende documentaires over internationale topexposities en bevlogen kunstenaars. Deze documentaires zijn verweven met  biografieën en bieden, direct vanuit musea, exclusieve beelden achter de schermen. De films zijn informatief, toegankelijk en onderhoudend en bieden een meeslepende, filmische reis langs 's werelds meest geliefde kunst en hun makers. www.artsincinema.nl

Kijk ook eens naar

Another day of life

Boek & Film (serie B) - ma 13 juli

Gauguin in Tahiti - arts in cinema

vr 7 aug 16:00 | zo 9 aug 13:00

De Liefhebbers

Filmspecial

Lassie

Een compleet nieuw avontuur

Deze website gebruikt cookies om de gebruikerservaring te kunnen verbeteren. Door gebruik te maken van deze website gaat u hiermee akkoord.