Casablanca

Matzer Theaterproducties

Casablanca

  • Toneel

Muziektheater over liefde, grenzen en moraal

De film Casablanca werd genomineerd voor acht Oscars en won er drie waaronder de prestigieuze prijs voor ‘Beste Film’. Nu komt het verhaal voor het eerst in nieuwe bewerking met live muziek naar de Nederlandse theaters.
Een fonkelnieuwe muziektheatervoorstelling, die het klassieke verhaal verbindt met de prangende actualiteit en hierop reflecteert. Over een tijd waarin mensen met bootjes uit Europa vluchtten, in een tijd waarin Europa juist toevluchtsoord is. Casablanca als echo naar de toekomst, vol allesomvattende vragen en actuele dilemma’s.

Liefde en moraal in roerige tijden
Het leven van oud-geliefden Rick en Ilsa staat op de kop als ze elkaar weer tegenkomen in Casablanca. De stad waar Rick, gespeeld door Stefan Rokebrand (Chez Brood, Celblok H), een café bezit en waar Ilsa, een rol voor Jamie Grant (KLEM, LEEF!), met haar man heen is gevlucht uit angst voor de Tweede Wereldoorlog. De acteurs bereiden zich voor op het spelen van dit verhaal en ontdekken hoe actueel deze Hollywood-klassieker is. De onzekere omstandigheden, mensen die hun land uitvluchten en onmogelijke keuzes blijken van alle tijden. Casablanca is een muziektheatervoorstelling over liefde en moraal in roerige tijden, toen en nu.

Regisseur Madeleine Matzer: “Waarom zou je Casablanca, een van de meest iconische films ooit op het toneel zetten, en hoe doe je dat? Dat werd het mooie uitgangspunt voor het script van Jibbe Willems. Want wat zegt dit stormachtige liefdesverhaal tegen een achtergrond van oorlog en onrust over ons, en over het nu waarin wij leven? Het is heerlijk met dit met het fijne team en de geweldige cast op het toneel uit te zoeken.”

Casablanca is geschreven door de veelgeprezen theaterauteur Jibbe Willems. De regie is in handen van Madeleine Matzer. Met bijzondere nieuw-gecomponeerde muziek van Gouden Kalf-winnaar Helge Slikker.

Ik verlang soms terug naar analoge dagen
naar dagen in zwart-wit.
Niet omdat vroeger alles beter was,
maar omdat ik toen nog dromen kon
over een toekomst.        

Lees hier een interview met hoofdrolspelers Stefan Rokebrand en Jamie Grant >

Tekst: Morag Fullarton | Bewerking: Jibbe Willems | Regie: Madeleine Matzer |Spel: Stefan Rokebrand, Jamie Grant, Tjebbo Gerritsma, Gürkan Küçüksentürk, Marijn Klaver, Carmen van Mulier | Muziek: Helge Slikker | Decor: Sanne Danz | Licht: Catharina Scholten | Kostuums: Ilse Vermeulen | Dramaturgie: Cecile Brommer | Regie-assistentie: Dirk Windhorst

Kijk voor meer informatie op www.matzer.org of www.bostheaterproducties.nl
Deze voorstelling wordt mede mogelijk gemaakt door: Fonds Podiumkunsten, Provincie Noord-Brabant en Gemeente ’s-Hertogenbosch.


Portemonneeloze pauze
Bij deze voorstelling en prijs zit een pauzedrankje, hapje en bewaakte garderobe inbegrepen. Als er geen pauze is ontvangt u na de voorstelling een drankje en hapje. 
 

Kijk ook eens naar

De Indië Monologen

Met o.a. Yvonne Keuls, Theodor Holman en Bodil de la Parra

De wereld volgens John

Het Nationale Theater

Orkater

237 redenen om door te gaan

Deze website gebruikt cookies om de gebruikerservaring te kunnen verbeteren. Door gebruik te maken van deze website gaat u hiermee akkoord.